Hihetetlen Történelem Podcast

Rohingya népirtás - E14

Episode Summary

Bizonyára sokan emlékeztek arra, hogy pár éve több cikk is megjelent a nemzetközi és a magyar sajtóban arról, hogy Mianmar (az egykori Burma) területén gyakorlatilag népirtás folyik, a mianmari hadsereg a rohingya kisebbség eltüntetését tűzte ki célul. Mostani adásunkban annak járunk utána, hogy kik a rohingyák, hogyan kerültek Délkelet-Ázsiába, és honnan ered a feszültség a muszlim kisebbség és a buddhista Mianmar között, valamint a jelenkor eseményeit is bemutatjuk.

Episode Notes

Bizonyára sokan emlékeztek arra, hogy pár éve több cikk is megjelent a nemzetközi és a magyar sajtóban arról, hogy Mianmar (az egykori Burma) területén gyakorlatilag népirtás folyik, a mianmari hadsereg a rohingya kisebbség eltüntetését tűzte ki célul.

Mostani adásunkban annak járunk utána, hogy kik a rohingyák, hogyan kerültek Délkelet-Ázsiába, és honnan ered a feszültség a muszlim kisebbség és a buddhista Mianmar között, valamint a jelenkor eseményeit is bemutatjuk.

UNICEF adomány küldése a rohingya gyerekek megsegítésére: Link   

Források:

Habiburahman: First, They Erased Our Name című könyve
Muhammad Abdul Bari: The Rohingya Crisis című könyve
Exiled: The Roots of Myanmar's Persecution of the Rohingya dokumentum film
Myanmar's Killing Fields dokumentum film
Parászka Boróka a rohingya menekültválságról
Eltörölnék a vétójogot az ENSZ-ben a népirtásokkal kapcsolatos határozatoknál
 

Helyesbítés: Az adásban elhangzik egy olyan mondat, hogy Mianmar területére nem léphetnek be újságírók. Ezalatt a Rakhine régióra gondolunk, ahol az atrocitások történtek és ahol a rohingyák nagy számban élnek.

Elérhetőségek:

E-mail cím: hihetetlentori@gmail.com
Facebook oldalunk linkje
Honlapunk linkje
Youtube csatornánk linkje
Spotify linkünk

Hirdetés és együttműködés:
hallgatom@betonenetwork.hu 
www.betonenetwork.hu